Het is tijd om het boekjaar te vergrendelen

De laatste stap na de afsluiting van de boekhouding, is het vergrendelen van het boekjaar. Een punt dat vaak vergeten wordt vandaar dat we er even de aandacht op willen vestigen. In een boekjaar dat niet is afgesloten, kan je nog boekingen wijzigen die eventueel invloed hebben op het resultaat van een vorig boekjaar.

Stappenplan (hiervoor moet je beheerder zijn)

Ga naar Extra – Vergrendeling periodes – Boekhouding – Dagboeken (definitief).

  1. Indien je met deeldossier werkt, kan je onderaan via “selectie alles” de deeldossiers aanvinken. Als je niet met deeldossiers werkt, mag je dit negeren.
  2. Vink nu onderaan alle dagboeken aan.
  3. In het veld “tot en met jaar” vul je 2022/12 in.
  4. Tenslotte klik je op de knop vergrendelen.

Het boekjaar is nu definitief vergrendeld. Je ziet bovenaan bij de dagboeken overal 2022/12 staan.

Waarom moet ik mijn boekjaar vergrendelen?

Indien het boekjaar niet is vergrendeld, kan je nog wijzigingen aan boekingen doen in een vorig boekjaar. Daardoor kan het zijn dat er opnieuw een nog te verwerken resultaat ontstaat in een vorig boekjaar. Aangezien de jaarrekening is ingediend, is dat uiteraard niet de bedoeling. Helaas krijgen we ieder jaar verschillende scholen aan de lijn die vergaten te vergrendelen en dan de zoektocht kunnen starten naar de wijzigingen die ze gedaan om de boekhouding opnieuw in overeenstemming te brengen met de ingediende jaarrekening. Daarom is het absoluut belangrijk het boekjaar te vergrendelen.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp